Heilige geometrie

Heilige geometrie en spirituele symbolen

Heilige geometrie is de basis van alles wat is. Alles in de natuur en de mens is gebaseerd op deze geometrie. Cirkels, vierkanten, driehoeken, spiralen vormen de basis voor alle geometrie. In heilige geometrie vind je ook rechte lijnen (mannelijke energie) en gebogen lijnen (vrouwelijke energie).

In ons dagelijkse leven realiseer je het je niet altijd, maar heilige geometrie is volop aanwezig om ons heen. Kijk maar eens naar de structuur van ijskristallen, het hart van een zonnebloem, of de mandala die je inkleurt. Zelfs onze lichaamscellen hebben geometrische vormen. Veel van deze vormen zie je terug in diverse culturen en het dateert zelfs van ver voor onze jaartelling.

De meest bekende vormen zijn de Flower of Life en de Tree of Life. Er zijn echter nog meer bijzondere vormen die hier onder in het kort worden uitgelegd. Het mooie is dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft, het is maar net welke met jou resoneert.

Seed of Life ~ Heilige geometrie

Het eerste spirituele symbool binnen de heilige geometrie is Seed of Life. De Seed of Life wordt gevormd uit een relatie van 6 cirkels rond één. In feite passen 6 cirkels altijd exact rond een 7e cirkel van dezelfde grootte. Elke cirkel past als een slot en een sleutel in dit patroon en vormt een dynamisch veld van mogelijke geometrische relaties die de meest fundamentele vormen van de schepping onthullen.

Seed of Life ~ Heilige geometrie
Seed of life Robijn sieraad

Deze 7 cirkels weerspiegelen onze chakra’s, de kleuren van de regenboog en zelfs toonladders! Het vormt een basis waarop de oneindige, fractale aard van het leven kan worden begrepen.

De Seed of life is een universeel levenssymbool, een symbool van creatie.

Ze staat voor een nieuw begin, je bent namelijk tot zoveel meer in staat dan je denkt. Elke bewustwording, elke creatie ontstaat vanuit een klein zaadje. In je kern aanwezig, dus het is aan jou om dit verder te ontplooien.

Lotus of Life ~ Heilige geometrie

Lotus of Life ~ Heilige geometrie
Lotus of Life symbool

Over de Lotus of Life is minder bekend dan de Flower of Life, maar ze is  minstens zo belangrijk als symbool. Persoonlijk vind ik de Lotus of life krachtiger dan de Flower of Life. De Lotus of Life kenmerkt zich namelijk door oneindige energie. Bekijk je de Lotus of Life vanuit een ander hoek dan kijk je naar een 3D Torus energieveld.

De 12 cirkels van de Lotus of Life omringen in het midden een cirkel.

In deze tijd van ontwaken herinnert de energie van de Lotus of Life ons cellulair geheugen aan een andere tijdmatrix.

De kosmische hartslag verbindt ons met de goddelijke liefde van waaruit alles in de universele schepping is ontstaan.

Lotus of Life ~ Heilige geometrie
Flower of life in mandala vorm

Flower of life ~ Heilige geometrie

De Flower of life (Levensbloem) is ontstaan uit de Seed of life. Flower of life is het tweede symbool binnen de heilige geometrie.

Het vertegenwoordigt de energie van het eenheidsbewustzijn, de volgende staat van bewustzijn waarheen de mensheid zich nu in een hoog tempo naar ontwikkelt. Dat is het doel; complete eenheid. De geometrische vorm bestaat uit meerdere gelijkmatig verdeelde, overlappende cirkels, gerangschikt in een bloem patroon met zesvoudige symmetrie zoals een zeshoek.

De Flower of Life heeft een diepe spirituele betekenis. Het symbool heeft een belangrijke betekenis voor veel verschillende culturen door de gehele geschiedenis. Het symbool kan worden gevonden in manuscripten, tempels en kunst door culturen over de hele wereld.

Er wordt verondersteld dat het symbool een deel is van de Akasha Kronieken en dat de Flower of Life de blauwdruk bevat van de hele schepping. De levensbloem wordt dus gezien als de visuele expressie van de eenheid van alle creaties, het kan gezien worden als de fundamentele vorm van tijd en ruimte. De fundamentele vorm van de heilige geometrie.

Tree of Life ~ Heilige geometrie

De Tree of Life is een bekend symbool in de historie van de mensheid. Het is het derde spirituele symbool binnen de heilige geometrie. In allerlei culturen komt ze naar voren. De Tree of Life staat symbool voor het leven zelf. Het staat voor levenskracht, wijsheid, bescherming, verlossing en schoonheid. Met de wortels in de aarde heeft het contact met Moeder Aarde, met zijn takken reikt het naar het universum.

De Tree of Life staat voor verbinding, met jezelf en met de mensen om je heen.

Alle facetten van het leven zijn vertegenwoordigt in de Tree of life, van geboorte tot leven in volle kracht. De Tree of Life geeft ook de Breath of Life. Breath of live is een synoniem voor Prana, levenskracht. Net als in de natuur de bomen ook zorgen voor onze levenskracht (zuurstof).

Tree of Life ~ Heilige geometrie
Tree of life smaragd sieraad
Sri Yantra
Sri Yantra

Sri Yantra

De Sri Yantra is opgebouwd uit de heilige geometrie en het gouden ratio (Phi). Ze bevat negen driehoeken, deze hebben verschillende afmetingen en verhoudingen die elkaar overlappen. Het krachtpunt (Bindu) bevindt zich in het midden.

Sri Yantra is een van de meest krachtige Yantra’s in de wereld. Het symboliseert het ontstaan van het universum. Het wordt in vele culturen gezien als het meest heilige symbool. De geometrische opbouw is bijzonder complex en bevat de gouden ratio (Phi). Het is de moeder van alle Yantra’s en een symbool voor manifestatie en overvloed.
Wil je de geheimen van het universum ontcijferen? Mediteer dan met het Sri Yantra symbool. Het geeft je veel inzichten. Sri Yantra wordt ook wel Sri Chakra genoemd. Het bevat zowel vrouwelijke als mannelijke energie.

Torus ~ Heilige geometrie

De Torus is in 2D is van bovenaf gezien een aaneenschakeling van cirkels. In 3D heeft het een donut vorm. De Torus is een weerspiegeling van de energie van Moeder Aarde, Gaia, alsmede een weerspiegeling van onze eigen energievelden.

Torus ~ Heilige geometrie
Torus pendant with tensor ring

Een torus bestaat uit een centrale as met aan beide uiteinden een Vortex en een omringend samenhangend energieveld. Energie stroomt in de ene Vortex, door de centrale as, uit de andere Vortex en wikkelt zich vervolgens om zichzelf heen om terug te keren naar de eerste inkomende Vortex.

Orkanen, tornado’s, magnetische velden rond planeten en sterren, en hele sterrenstelsels zelf zijn allemaal toroïdale (torus) energiesystemen. Een interessant symbool binnen de heilige geometrie.

Metatron’s kubus

Metatron’s kubus bevat als basis 13 cirkels (ook genoemd de Fruit of Life) en wordt gezien als de blauwdruk van het universum. In de kubus zijn daarnaast opgenomen de 5 platonische lichamen vuur, aarde, water, lucht en ether. Deze vormen zijn de bouwstenen van alles wat bestaat, dus ook van de mens.

Metatron sieraad met Mount shasta opaal
Metatron sieraad met Mount shasta opaal

Deze kubus is vernoemd naar Aartsengel Metatron.

Metatron opent de poorten naar bewustzijn en andere dimensies. Ook begeleidt hij hooggevoelige Nieuwetijds kinderen op hun weg. Een bijzondere engel die juist in deze tijd jou kan helpen als je open staat voor spirituele groei.

Hij helpt je je bewustzijn te vergroten, je energiereserves op te laden, innerlijke rust te vinden en energetisch in balans te komen. Het natuurlijk evenwicht in jezelf wordt hersteld en blokkades worden opgeheven.

Merkaba shungite sieraad

Merkaba

Merkaba, ook wel gespeld als Merkabah, is letterlijk te vertalen naar licht, geest, lichaam. Het Merkaba symbool uit de heilige geometrie, is een vorm gemaakt van 2 elkaar snijdende tetraëders die in tegengestelde richting draaien, waardoor een driedimensionaal energieveld ontstaat. Je kunt deze beweging van licht rond je eigen lichaam activeren met geoefende meditatie- en ademhalingstechnieken.

De merkaba biedt bescherming en transporteert je bewustzijn naar hogere dimensies. De merkaba herinnert ons aan de potentiële kracht die we kunnen uitoefenen als we onze eigen energieën verenigen in het streven naar verbinding en groei.

Lotus ~ Heilige geometrie

Binnen de heilige geometrie heeft de Lotus een sterke connectie met de spirituele wereld.

Ze wordt gezien als symbool van de eeuwige vernieuwing van het leven. Lotussen symboliseren welvaart, schoonheid, vruchtbaarheid, eeuwigheid en de eeuwige jeugd. Lotussen worden ook gebruikt om chakra’s of het lichaam de energiecentra te vertegenwoordigen. Kijk maar eens naar een chakra vormen, het lijkt op het openen van een lotus bloem.

Lotus ~ Heilige geometrie
Lotus Gouden Driehoek sieraad

De Lotus heeft een connectie met de vier elementen in zich. In de verschillende groeifases is er een verbinding met de aarde, water, lucht en vuur (zon).

Ohm ~ Heilige geometrie

Ohm is het eerste geluid van de schepping. Het staat voor innerlijke rust en vrede. Het brengt je in balans. Ohm is niet zomaar een geluid of vibratie, het is ook niet zomaar een symbool binnen de heilige geometrie.

Ohm is alles wat we zien, ervaren, voelen en horen. Ohm is het gehele universum. Alles binnen en ook buiten onze waarneming, dat is Ohm. Het is een mysterieuze kosmische energie dat de basis is van alles wat er op onze aarde, én in het universum, aanwezig is.

Spreek of zing je Ohm dan ervaar je de universele trilling.

Triquetra

Tot slot in dit overzicht over de heilige geometrie: de Triquetra. De Triquetra is een oud-Keltisch symbool, ook wel de oneindige drie-eenheidsknoop genoemd. Het symbool bevat drie elementen die met elkaar verbonden zijn, zoals spirit-mind-body, aarde-lucht-water, maan-aarde-zon, verleden-heden-toekomst. Dit symbool betekent ook bescherming. 

Ben je na het lezen van dit artikel ook geïnteresseerd in sieraden van de heilige geometrie? Neem dan een kijkje bij alle sieraden.

De waardering van www.artisan-gifts.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 244 reviews.